Presentació

L'Espona, Centre de la dansa tradicional catalana té com a finalitat bàsica oferir un espai des del qual promoure la creació, la recerca, la formació i la difusió de la dansa tradicional catalana.

Aquest equipament pioner, d'àmbit català i gestionat per l'Ajuntament de Rubí, és un espai obert i dinàmic que, integrat a la ciutat que l'acull, potencia la participació de diferents agents relacionats amb el món de la dansa i de la ciutadania per tal que tothom pugui gaudir del ball tradicional català.

La ciutat de Rubí ha estat triada per acollir la seu principal del Centre de la dansa tradicional catalana, principalment per l'existència a la localitat d'un dels esbarts més consolidats i amb més prestigi del país: l'Esbart Dansaire de Rubí, una important peça d'identitat per la ciutat que ha contribuït a difondre i fer arrelar la dansa tradicional entre la ciutadania. A Rubí trobem, a més, l'Escola de Sardanes Flor de Neu i l'entitat Foment de la Sardana, amb més de 80 anys d'història.

Anualment l'entitat organitza a la ciutat el Rubifolk, el Festival Internacional de Dansa Tradicional.

L'Espona està obert a totes les entitats i associacions vinculades a la dansa tradicional catalana, ballarins i dansaires,  mestres de dansa, teòrics i investigadors, interessats en el món de la dansa tradicional, etc. per cobrir les seves necessitats de caire logístic, educatiu, documental o promocional, entre d'altres.

HISTÒRIA

El centre té la seva seu a l'edifici Espona de Rubí, construït l'any 1945 com a fàbrica Cal Gaspà, dedicada als teixits de cotó i seda artificial. A inicis de la dècada de 1970 fou adquirit per J. Espona, que suprimí els telers i dedicà les naus íntegrament a filatures. L'Espona va funcionar fins a finals de la dècada de 1980, i posteriorment fou adquirida per l'INCASOL, que en va enderrocar la major part  per a construir-hi habitatges.

L'any 2005 es va  rehabilitar per convertir-se en sala d'exposicions municipal, i fins al 2009 va acollir temporalment diverses mostres i obres d'artistes de la talla de Jaume Muxart, Francisco de Goya, Salvador Dalí, i Joan Brossa, entre d'altres.

Durant el 2010 s'hi van realitzar les obres d'adequació de l'espai per a convertir l'edifici en l'actual Espona, Centre de la dansa tradicional catalana.